Pěstitelské pálení a ubytování na úrovni

Příprava kvasu

Dobře vyzrálé ovoce , nadrtíme a dáme do kvasné nádoby nejlépe do sudu.Sud naplníme cca  ze 4/5 a doplníme asi 15 l vody, do které můžeme přidat 1-2kg cukru-nastartujeme lépe kvašení. Celý obsah takto založeného sudu musí být cca 15 cm od okraje, protože při začátku kvašení se kvas  zvedá vzhůru.V naší firmě používéme modré sudy s víkem a kovovou přezkou, kterou se dá toto víko napevno zavřít.Ve víku vyvrtáme díru a protáhneme jí bezdušový ventilek do kola osobního automobilu. Vnitřek ventilku vyndáme na ventilek nasadíme  hadičku kterou při procesu kvašení  strčíme do  skleničky s vodou.Tím vlastně nahrazujeme klasickou kvasnou zátku.Sud pevně zavřeme přezkou. Při procesu kvašení tvořící se CO2 touto vodou probublává a my máme kontrolu že kvas dobře kvasí .Po vykvašení  sud přestane "bublat" a je potřeba  sud úplně uzavřít, nejlépe  hadičku vyjmout z vody a do hadičky vrazit kolíček. Pokud se sud ještě mírně nafukuje, je vhodné cca 1 x denně vzniklý plyn upustit. Takto vykvašený kvas  je vhodné cca 14 dní - 3 týdny nechat dozrát v chladnější místnosti. Optimální teplota kvašení je cca 18-22 st .Doba kvašení záleží na teplotě, množství cukru v ovoci , množství přidané vody  a pohybuje se od 14 dnů do 8 týdnů. Do kvasu nepatří ovoce shnilé, plesnivé, nezralé. Kvalita destilátu závísí zejména na kvalitě ovoce.

Obtíže při kvašení:

hadička nám pod vodou nebublá:-je to zpusobeno netěsností sudu, příliš nízkou teplotou okolí

sud bublal a najednou poměrně brzy po začátku kvasného procesu  přestal:-buď je dokvašeno to v případě že jsme měli sud v extrémní teplotě a nebo poklesla teplota okolí a sud přestal bublat. Na tomto místě je nutné zmínit, často se nám stává , že zákaznící kvasí  kvas v garáži, na podzim klesne teplota  sud přestane bublat a mají dojem že je dokvašeno.Sud přivezou do pálenice, kde máme konstní optimální teplotu a zjistíme že kvas opět kvasí. Opět zdůrazňujeme optimální kvasnou teplotu po celou dobu kvašení.

zmizela voda ve skleničce- většinou opět při poklesu teplty, doporučujeme konstatní teplotu, doplnit vodu ve sklenčce a čekat jestli se obnoví kvasný proces, pokud ne je dokvašeno.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode